ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

perjantaina, helmikuuta 17, 2006

ZORRON YÖ JATKUU
17.1.2006


Kun presidentinvaaleissa mentiin toiselle kierrokselle, TarjaRap on tehokäytössä vielä parisen viikkoa. Edellisen Zorron yö -blogijuttuni keskeinen henkilö Susanna Rahkonen lähetti ilahduttavan kommentin, jonka julkaisen luvan kanssa alla, ja sen jälkeen jatkokommenttini.


RAHKONEN: Oli hauska lukea ikäpolvitulkintaa. Tässä projektissa oli keskeisenä avainhenkilönä mukana myös saman sukupolven miehiä, eli Osku Pajamäki (s.1970), jonka käsialaa musiikkivideo ja siinä valittu tyylilaji on. Lisäksi keskeinen henkilö oli sävellyksestä ja aika suuresta osasta sanoituksista vastannut Tatu Ferchen (s. 1975, tuttu Kwan-yhtyeestä).

Eli pelkkä naisjuttu tämä ei ollut. Sukupolvijuttu kylläkin.


VIRTANEN: Mainiota, vahvistaa vain tulkintaa! Huomasin kyllä, että ohjaaja oli Osku Pajamäki ja tiesin, että hän on suunnilleen samanikäinen, mutta Tatu Ferchen oli minulle outo nimi. Halusin vain tietoisesti korostaa naisvoittoisuutta, koska teillä eduskuntaryhmässä on nuorissa aivan puhdas lista (suurissa ikäluokissa taas vahva miesyliedustus).

Luulen kyllä, että lamapolven sisällä miehet ovat jo alkaneet it-kuplan puhjettua aktivoitua ja vuoden 2007 vaaleissa Osku Pajamäkikin saattaa vihdoin mennä läpi, jos on vielä ehdokkaana. Meillä suurissa ikäluokissa kävi vähän samoin, vaikkakin meillä mobilisaatio siirtyi polven sisällä ajan mittaan kenttäpuoliskosta toiseen. 1970-luvulla vasemmistovirtaus oli niin vahvaa, että polven oikeistosiipi jäi passiiviseksi, mutta kun suunta 1980-luvulla alkoi muuttua, he aktivoituivat. Sauli Niinistökin valittiin kansanedustajaksi vasta vuonna 1987, 38-vuotiaana.

Sukupolvihan on sekä yhtä että eri: saman aikakauden läpi on eletty, mutta sitä tulkitaan eri tavoin. Teidän polvenne (siis lamapolven) sisällä kyse on tähän asti ollut sukupuolierosta samalla kenttäpuoliskolla. 1999 vaaleista lähtien nousussa ollut vasemmistosiipi (joka nyt siis on etsiytynyt pelkästään sdp:hen) on valinnut edustajikseen vain naisia, mutta jatkossa myös miehet saanevat ilmaa siipiensä alle. Mutta: Sauli Niinistön eilinen menestys kertonee siitä, että myös lamapolven oikea laita on nyt poliittisesti heräämässä. Ehkä menossa on jonkinasteinen polarisaatio.