ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

perjantaina, maaliskuuta 17, 2006

TUOMIOJA VASTAAN UPM
17.3.2006

Kun Erkki Tuomioja ilmoitti 13/3 nettisivullaan myyvänsä UPM-osakkeensa vastalauseena yhtiön massairtisanomisille, aika monella Tuomiojaa fiksuna ja eettisesti johdonmukaisena pitäneellä suomalaisella ihmetyksen sormi oli mennä hämmästyksen suuhun. Ilmoitus tuntui aika läpinäkyvältä voittojen kotiuttamiselta, kahdella tavalla: ensin irtisanomisten tuottaman osakkeiden kurssinousun (laskennallisesti yli 10 000 euroa) rahastamiselta ja siitä sitten samalla vielä poliittisten pisteiden noukkimiselta.

Media alkoikin välittömästi ilakoida Tuomiojan kustannuksella, ja ihmetys katsomossa vain kasvoi, kun Tuomiojalta ei heti kuulunut meriselitystä. Vihdoin 16/3 Tuomioja palasi nettisivullaan asiaan ja sai selityksellään saman tien puhtaat paperit. Ensinnäkin hän oli tässä välissä neljän päivän työmatkalla Balkanilla, ja toiseksi hän ei myy osakkeitaan pörssin kautta vaan suoraan "suomalaiselle yhteisölle" ja kolmanneksi hän ei myy niitä nykyhinnalla vaan tammikuun alun hintatasolla, joten irtisanomisten tuottamaa hyötyä hän ei realisoi. Kaupan keskeneräisyyden takia Tuomioja ei vielä halua paljastaa ostajan nimeä, mutta palaa asiaan, kun osakekauppa on vahvistunut.

Näin Tuomioja säilytti eettisen ryhtinsä ja oikeutensa jatkaa UPM:n toiminnan arvostelua. Ja sitä tulikin heti seuraavana päivänä (17/3) Talous-Sanomien haastattelussa, jossa Tuomioja ihmettelee entisen puoluetoverinsa Martti Ahtisaaren istumista UPM:n hallituksessa:

"Tuomiojan mielestä yli 3000 ihmisen irtisanominen 200 miljoonan euron vuosittaisten kustannussäästöjen takia samaan aikaan, kun yhtiö valmistautuu ostamaan lähes 900 miljoonalla eurolla omia osakkeitaan, on kestämätön.
- Mielestäni tällainen yritystoiminta ei ole eettisesti kestävää. Sama yhtiö on vielä joutunut maksamaan vähän aikaa sitten rikollisesta kartellista 60 miljoonaan euron sakot."

Nettisivun jutussaan Tuomioja vetää johtopäätöksiä:

"Suomessa on ilmeinen tarve sellaiselle kestäviin eettisiin periaatteisiin ja yhteiskuntavastuuseen sitoutuneelle sijoitusrahastolle, joka sijoittaisi varat näiden periaatteiden mukaan toimiviin suomalaisyrityksiin. Olen aivan varma siitä, että Suomessa olisi riittävästi tällaisesta mahdollisuudesta kiinnostuneita piensijoittajia ja yhteisöjä, jotka vastineeksi yritysten johtamispolitiikan pitkäjänteisyydestä ja vastuullisuudesta tyytyisivät pienempään tuottoon kuin raaka kapitalismi tarjoaa."

Saattaa olla, että UPM:n irtisanomistempaus johtaa vielä moniin hyvinkin odottamattomiin seurauksiin ja ketjureaktioihin. Voi olla, että toimitusjohtaja Jussi Pesonen tulee aikanaan saamaan ay-liikkeeltä ison kimpun ruusuja – samasta syystä kuin Toini Havu aikanaan sai kukkalähetyksen Tuntemattoman sotilaan kustantajalta.