ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

torstaina, syyskuuta 07, 2006

LAMAN SALDO
7.9.2006

1990-luvun alun laman seurauksia on opettavaista verrata talvi- ja jatkosotien menetyksiin. Suurin ero on tietysti kuolleiden määrä. Viime sotien taisteluissa kuoli 86 000 suomalaista. Vaikka lamallakin oli kaatuneensa (itsemurhat), ero on huima. Sen sijaan muilta osin tappiot muistuttavat aika lailla toisiaan. Tarkkaa laman tasetta en ole huomannut kenenkään arvioineen, mutta listaa voisi alustavasti rakentaa näin:

Viime sodat tuottivat 57 000 yli 50 prosentin invalidia. Lama haavoitti sosiaalisesti ja psyykkisesti, tuloksena pysyväistyöttömien armeija, konkursseja, avioeroja, syviä tunnevaurioita.

Evakkoja asutettiin sotien jälkeen yhteensä 423 000. "Asuttamista" kaipaavia työttömiä oli laman syvimmässä vaiheessa yli puoli miljoonaa.

Vuodesta 1939 vuoteen 1944 valtion velka kasvoi 3 miljardista 67 miljardiin eli yli kaksikymmenkertaiseksi. Lama tuotti samanlaisen ilmiön.

Sotakorvauksia, pommitustuhoja ja luovutettuja alueita vastaavat lama-ajan pankkituki, konkursseissa menetetyt yritykset ja ainakin 100 000 asunnon pakkoluovutukset.

Sodat säteilivät vaikutustaan kymmenien vuosien ajan, ja niin tekevät lamankin vaikutukset. Laman aikana velkavankeuteen suistuneita on jäljellä edelleen kymmeniä tuhansia suomalaisia. Nykyisen lain mukaan ulosotto päättyy yleensä 15 vuoden jälkeen, mutta velka jää. Velat eivät vanhene velallisen elinaikana, ja vielä kuolinpesästäkin voidaan saatavia hakea.

Laman uhrien päästämistä pälkähästä on vaadittu jo vuosien ajan. Edellinen oikeusministeri Johannes Koskinen ei muutosta saanut aikaiseksi, mutta hänen seuraajansa Leena Luhtanen kyllä. Eduskunta sai keskiviikkona (6/9) vihdoin lakiesityksen, jonka mukaan yksityishenkilön velka vanhenee ulosoton päättyessä. Laki astuisi voimaan vuoden 2008 alussa:

"Silloin vanhenisivat ehdotetun lain mukaan ensimmäiset velat. Kerralla vanhenisivat noin 1,6 miljardin euron velat lamavuodelta 1993." (HS 7/9)

Tuo 1,6 miljardia on joskus olemassa ollutta arvoa, joka katosi laman kourissa: asuntojen hinnat romahtivat puoleen, yrityksiä ajautui ja ajettiin konkurssiin, säästöt haihtuivat. On enemmän kuin oikein, että vuonna 2008 alkavat kadota myös tuon katoamisilmiön synnyttämät velat. Ei niilläkään ole mitään arvoa.