ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

tiistaina, lokakuuta 17, 2006

LUVALLISTA JÄNNITYSTÄ
17.10.2006

Tähän mennessä on tapahtunut:

STT kysyi viime viikolla Suomen hallituksen ministereiltä, oletteko maksaneet tv-lupanne. Pääministeri Matti Vanhanen ärsyyntyi tästä välittömästi ja piti moisia kyselyjä ministereille sopimattomana. Tämän ymmärtää, kysehän on ihan pikkujutusta, eräänlaisesta omantunnon asiasta. Lupatiedot ovatkin Suomessa olleet tähän asti salaisia.

Ruotsissa ne ovat julkisia. Niinpä kävi ilmi, että useat Ruotsin uuden hallituksen ministerit olivat jättäneet luvat maksamatta aika monen vuoden ajan. Koska kyse on Ruotsissakin ihan pikkuasiasta, lopulta vain kaksi ministeriä erosi. Se on vähän, sillä Ruotsin hallituksessa on kaikkiaan 22 ministeriä.

Tänään keskiviikkona aamulla klo 10.23 Ilta-Sanomien nettiuutiset tiesivät kuitenkin kertoa, että Viestintävirasto pohtii tv-maksutietojen osittaista julkistamista ja että päätös asiassa yritetään tehdä mahdollisimman pian – ehkä jo tänään!

Viestintävirasto? YLEhän on pitkään ollut osakeyhtiö, joten se ei voi itse kerätä tv-luvan kaltaista maksua, vaan sen tekee viranomainen eli Viestintävirasto. Tv-luvan hinta on nykyisin 200,70 euroa vuodessa ja sen maksaneita oli viime vuonna 2 003 769 kotitaloutta. Lupamaksut virasto kerää televisio- ja radiorahastoon, ja valtioneuvosto päättää vuosittain summan, joka tilitetään rahastosta Yleisradio Oy:lle.

Sama virasto päättää siis myös lupatietojen julkisuusasteesta. Voimme vain kuvitella, millaisen jännityksen vallassa valtioneuvoston käytävillä tänään kuljetaan. Ja saattaa olla, että illan hämärtyessä erään nurmijärveläisen omakotitalon oveen kolkutetaan…

Samaan aikaan toisaalla:

Myös keskiviikkoaamuna, klo 10.34 eli 11 minuuttia Ilta-Sanomien tv-lupauutisen jälkeen, Hesarin nettisivu tietää kertoa, että Harri Jaskarin entinen tyttöystävä "Eva" on perunut toisen eli paritusta koskeneen syytöksensä Jaskaria kohtaan:

"Oikeastaan mitään paritusta ei ollut. Tai en tunne lakia, että oliko paritusta vai ei. Tässä ei ole mitään selvyyttä", "Eva" sanoo Eesti Päevälehden haastattelussa.

Keskiviikkoaamun Ilta-Sanomat kuitenkin väittää, että seksiä "Eva" kuitenkin Jaskarin asunnossa möi, oli paritusta tahi ei. Toisaalta samainen Ilta-Sanomat tiesi kertoa, ettei asunto oikeastaan ollut Jaskarin, koska kokoomus maksoi asunnon vuokran.

Suotta ei tätä Ilta-Sanomien numeroa aamun kahvitunnilla lukenut YP:n sisarlehti NAT:in toimittaja Matilda Wrede-Jäntti lausunutkaan:

"Kyllä politiikka on nykyisin kamalan kiinnostavaa!"

Ja nämä tarinat taatusti jatkuvat.