ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

keskiviikkona, marraskuuta 01, 2006

YLEISIN KUOLINSYY
1.11.2006

Tilastokeskus kertoo (tiedote osoitteessa www.stat.fi), että alkoholi nousi viime vuonna työikäisten miesten yleisimmäksi kuolinsyyksi. Miesten alkoholikuolemia oli 1309 (17,1 % kaikista työikäisten miesten kuolemista), naisten vastaavat luvut olivat 354 (10,6 %). Yhteensä työikäisten suomalaisten alkoholikuolemia oli siis 1663, kasvua edellisvuodesta 150.

Kamalia lukuja, jotka osaltaan puoltavat ryhtymistä alkoholiveron asteittaiseen, mutta pikaiseen nostamiseen. (Kun eilen postasin tämän jutun, yllä olevissa luvuissa oli häikkää. Nyt ne ovat oikein)

Kun kuolinsyytilastoa katsoo tarkemmin, huomio kuitenkin kiintyy taulukon alareunaan. Tilasto erittelee sekä miesten että naisten osalta 6 yleisintä kuolinsyytä ja seitsemäs luokka ("Muut kuolinsyyt") kattaa loput. Miesten osalta tähän jäännösluokkaan kuuluu 2791 tapausta eli 36,5 %, naisten osalta 1788 eli peräti 53,7 % .

Joten: jos haluaa saivarrella, sekä työikäisten miesten että naisten ylivoimaisesti yleisin kuolinsyy on "Muu syy".

Uteliaisuus pakotti soittamaan Tilastokeskukseen ja kysymään, mitä "Muut syyt" oikein sisältävät. Helena Korpi luettelee taulukkoa alaspäin ja vastaan tulee erilaisia tauteja, joista suuri osa on erilaisia syöpiä, kuten kurkunpää-, vatsa-, haima- ja suolistosyöpiä.

Kaikki syövät ovat siis taulukossa eritelty omiksi luokikseen. Miehillä kuuden kärkeen mahtuu vain keuhkosyöpä (5. sija, 405 tapausta, 5,3 %) ja naisilla rintasyöpä (1. sija, 355 tapausta, 10,7 %), mutta Helena Korpi tietää kertoa, että erilaisia syöpäkuolemia oli työikäisillä miehillä kaikkiaan 1625 ja vastaavasti naisilla yhteensä 1355.

Joten: jos kaikki syöpäkuolemat sijoitettaisiin yhteen luokkaan, "Muut syyt" saisivat väistyä ykkössijalta. Syövät nousisivat sekä työikäisten miesten että naisten yleisimmäksi kuolinsyyksi, naisten osalta ylivoimaisesti.

Tällä en pyri korostamaan syövän vaarallisuutta enkä vähättelemään alkoholisyiden osuutta. Pyrin vain osoittamaan, kuinka vahvasti tilastot ja niiden pohjalle rakentuvat käsityksemme perustuvat luokituksiin. Kaikki on suhteellista.