ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

tiistaina, joulukuuta 12, 2006

TERÄSMIES
12.12.2006

Suomen vanhimman titteliä kantaa tällä hetkellä ensimmäistä kertaa (tilastoituna aikana) mies, 109-vuotias järvenpääläinen Aarne Arvonen.

Millainen elämä tuottaa näin pitkän iän? Tässä tiivistys tämän päivän Aamulehden kuvauksesta.

Helsingissä syntynyt Arvonen eli lapsuutensa katupoikana, kun ei äidin kuoltua ja isän mentyä uusiin naimisiin viihtynyt kotona. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän teki linnoitustöitä Venäjällä, vuonna 1918 taisteli punaisten riveissä ja joutui siitä hyvästä Tammisaaren vankileirille, jäi leskeksi ja kahden tyttären yksinhuoltajaksi vuonna 1938, jolloin muutti Järvenpäähän ja huonekalutehtaalle koristeveistäjäksi.

Järvenpäähän Arvonen rakensi itse omakotitalon, jossa asui tyttärensä ja vävynsä kanssa vielä kesällä 2005. Silloin iski munuaistulehdus ja Arvonen joutui siirtymään terveyskeskuksen vuodeosastolle – ja syömään elämänsä ensimmäisen antibioottikuurin.

Sitä ennen: "Koko Järvenpään tuntema Aarne Arvonen oli vielä pari vuotta sitten lyömätön pubinsa yleistietokisoissa", Aamulehti kertoo. "Arska" kiinnostui jo pienenä tähtitieteestä ja oli aikanaan mukana Ursan, tähtitieteellisen seuran, perustavassa kokouksessa – ja haaveili koko ikänsä oman taivaankappaleen löytämisestä.

Arvonen reissasi ahkerasti maailmalla vielä vanhoilla päivillään. Satavuotispäivänsä kunniaksi hän veti pubikierroksen Lontoossa.

Itse ei Arvonen osaa kertoa pitkän ikänsä salaisuutta – ainakaan hän ei ole pyrkinyt noudattamaan erityisen terveellisiä elämäntapoja (tosin tupakanpoltto tuli lopetettua 70 vuotta sitten). Ehkä perimä selittää jotain – suvussa on muitakin vanhoiksi eläneitä.

Jutussa haastateltu vanhustutkija, professori Antti Hervonen kommentoi:

"Minä annan Arvoselle täydet 110 pistettä, sillä hän on elänyt todellisen miehen elämän. Vielä pari vuotta sitten hän istuskeli järvenpääläisessä kantakapakassaan. Minulle tulee Arvosesta mieleen viime vuoden kesäkuussa Virroilla Suomen vanhimpana miehenä kuollut Väinö Hanhijoki, joka kävi tansseissa melkein elämänsä loppuun asti. Harvinaisia teräsmiehiä kumpikin, Hervonen ihailee."

Mitä tästä opimme, jos pitkään haluamme elää? On valittava sopivat vanhemmat – ja haaveiltava koko ikänsä oman taivaankappaleen löytämisestä.