ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

torstaina, tammikuuta 11, 2007

SOSIALISAATTORI
11.1.2007

Viime syksynä kirjoitin tällä sivulla pariinkin kertaan siitä, kuinka 1980-luvulla käynnistynyt uusliberalismin aalto on maailmalla taittumassa ja sosiaalisen politiikan aalto on vastaavasti nousussa.

Poliittinen oikeisto on monissa maissa havainnut tämän ja hyvinvointivaltion puolustajia on alkanut löytyä yllättäviltä suunnilta. Ruotsissa Fredrik Reinfeldt johti porvarillisen koalition vaalivoittoon kehumalla kansankotia kuin paraskin demari. Britannian konservatiivipuolueen nykyinen johtaja David Cameron hivuttaa joukkojaan määrätietoisesti vasemmalle, kohti labouria. Myös Suomen kokoomuksessa on pantu innokkaina merkille Reinfeldtin vaalivoitto ja Cameronin kasvavat kannatusluvut. Vasemmiston ja keskustan onneksi kokoomuksen kasvot ovat nykyisin kuitenkin enemmän Sauli Niinistön ja Kimmo Sasin kuin Jyrki Kataisen kasvot.

Samoin olen kirjoittanut, että George W. Bush on tässä valtavirrassa akanvirta, ei uusi uoma. Ja mitä tapahtuukaan parhaillaan USA:ssa, tarkemmin sanottuna Kaliforniassa! Kuvernööri Arnold Schwarzenegger vaatii oikeutta terveydenhuoltoon kaikille osavaltion asukkaille, joista viidennekseltä sellainen nyt puuttuu (Iltalehti 11/1). ABC-televisiokanavalla Schwarzenegger julisti:

"Uskon, että tänä vuonna Sacramentossa voimme tehdä historiaa."

Schwarzeneggerin lakiuudistuksessa kaikki yli 10 henkilöä työllistävät kalifornialaisfirmat määrättäisiin tarjoamaan työntekijöilleen sairausvakuutukset tai maksamaan neljä prosenttia palkkakustannuksista osavaltiolle, joka sitten huolehtisi työntekijöiden terveydenhuollosta.

Lisäksi lääkärit määrättäisiin maksamaan osavaltiolle kaksi prosenttia tuloistaan, ja sairaaloita verotettaisiin neljällä prosentilla. Vakuutuksen piiriin tulisivat myös kaikki Kaliforniassa asuvat laittomat maahanmuuttajat, arviolta noin miljoona ihmistä.

Suunnilleen tällaista terveydenhuoltouudistusta yritti aikanaan Bill Clinton, mutta hanke tyssäsi kongressin muuttumiseen republikaanienemmistöiseksi 1994. Kalifornia taas on ollut usein todellinen suunnannäyttäjä tulevassa kehityksessä. Viime syksynä Kalifornia sääti lain, jonka mukaan kasvihuonekaasupäästöjä on vähennettävä 25 % vuoteen 2020 mennessä, Kioton sopimuksen mukaisesti.

Ehkä Hillary Clinton siis vuonna 2008 voi jatkaa siitä, mihin Bill Clinton vuonna 1994 jäi – ellei Hillary sitten tulevissa vaaleissa jää sosialisaattori Schwarzeneggerin jalkoihin.

"Minä olen aina ollut sitä mieltä, että Arnold vain näyttelee republikaania", totesi uutisen kuultuaan YP:n toimitussihteeri Arja Aarnio.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

AALLOT JA ARNOLD
18.1.2007

Kommentti uusimman blogisi johdosta (kuten huomaat, seuraan jatkuvasti kiinnostavia kirjoituksiasi). Olen pitkälti samaa mieltä siitä, että siellä täällä oikeistopuolueet ovat omaksuneet hyvinvointipoliittisia, ikään kuin "vasemmistolaisia" tavoitteita. Mutta samalla nuo tavoitteet ja keinot niihin pääsemiseksi ovat muuntumassa siitä, millaisina ne vasemmistossa perinteisesti on ymmärretty, ja myös vasemmisto on mukana tässä muutostyössä.

Kun perinteinen sosialidemokraattinen hyvinvointipolitiikka on painokkaasti valtiokeskeistä, niin blairilainen tai reinfeldtiläinen tai arnoldilainen hyvinvointipolitiikka on erilaisia julkisperustaisten, markkinaperustaisten ja lähiyhteisöjen/yksilön omaa vastuuta korostavien käytäntöjen sekoituksia. Muutosta ei siis tapahdu vain oikeistovoimien johtamissa maissa, vaan myös siellä, missä työväenpuolueet ovat vallassa (esim. I-B), ja eri maissa harjoitettavat hyvinvointipolitiikat ja niitä toteuttavat puolueet samankaltaistuvat. Oikeistopuolueet muuttuvat sosiaalisemmiksi, työväenpuolueet uusliberaalimmiksi.

Lopuksi vanhan trivial pursuit -miehen ja pubivisailijan ihmettely liittyen blogisi loppuun, jossa visioit Arnoldia ja Hillarya kilpailijoiksi USAn seuraavissa pressavaaleissa. Minun käsittääkseni Arnold ei voi asettua ehdolle, koska hän on alun perin itävaltalainen ja vain syntyperäiset yhdysvaltalaiset kelpaavat. Tämän olen lukenut jostain muutamia vuosia sitten, ja yritin Googlen avulla tarkistaa, onko käytäntö muuttunut, mutta en saanut varmuutta asiaan.

Matti Piispa

18 tammikuuta, 2007 11:12  
Blogger Matti Virtanen said...

Kaima P:lle
19.1.2007

Kärjistäen: kyllä sosiaalinen politiikka on aina valtiokeskeistä, so. sitä toteutetaan valtiollisen lainsäädännön avulla (kuten Schwarzenegger-esimerkki hyvin osoittaa). Sosiaalinen politiikka on sellaisen kattavuuden ja tasapuolisuuden toteuttamista, mitä (maksulkykyyn perustuvat) markkinat eivät kykene aikaan samaan. Tässä mielessä olen vakaasti aalto-teoriani kannalta. Mutta: mitä sanot hyvinvointipalvelujen tuottamispolitiikasta, erot vasemmiston ja oikeiston välillä ovat kaventuneet.

Totta puhut Arnoldista. USA:n perustulaki edellyttää aitoamerikkalaista syntyperää, enkä oikein usko, että Arnoldin takia lakia muutettaisiin. Tässä mielessä Arnold-heittoni oli lähinnä huuli - ja sitä paitsi: kun kerran aiemmin itävaltalaista syntyperää ollut mies valittiin toisen valtion johtajaksi, jälki oli aika ikävää.

Matti V

19 tammikuuta, 2007 10:01  

Lähetä kommentti

<< Home