ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

maanantaina, tammikuuta 08, 2007

VAALIKYSYMYKSIÄ
8.1.2007

Juuri nyt maaliskuun eduskuntavaalit näyttävät vähemmän dramaattisilta: nykyisen hallituksen pääpuolueet ovat pitkään olleet gallupeissa lähes tasavahvasti kaksi suurinta, joten punamultapohja todennäköisesti jatkaa. Avoinna on lähinnä se, mikä muu puolue tai mitkä puolueet kelpuutetaan hallitukseen mukaan.

Vaikkei yllätyksiä sattuisikaan, kyllä vaaleissa silti mielenkiintoa riittää. Tulevaisuuden kannalta olennainen kysymys on, miten nuorten edustajien määrä ja laatu kehittyvät.

Jos nuoret määritellään alle 35-vuotiaiksi, kaksissa viime vaaleissa valittujen nuorten koostumuksessa on ollut kaksi muusta eduskunnasta poikkeavaa piirrettä.

Ensinnäkin nuorten kansanedustajien poliittinen jakautuma on aivan erilainen kuin koko eduskunnan – ja ero kasvoi jyrkästi vuodesta 1999 vuoteen 2003. Seuraavassa listassa nuorten edustajien määrä vuoden 2003 vaaleissa (suluissa vuoden 1999 vaaleissa): kokoomus 2 (9), keskusta 8 (6), sdp 7 (5), vihreät 4 (4), vasemmistoliitto 0 (1).

Kokoomus oli varsin pitkään nuorten suosikki, mutta vuonna 2003 nuorten kokoomusedustajien tulo siis romahti. Keskustan ja sdp:n akseli sen sijaan kasvoi nuorten sisällä ylivoimaiseksi. Vihreät pysyivät ennallaan, vasemmistoliitto menetti ainokaisensa. Maalisvaaleissa nähdään, jatkuuko nuorten punamultaistuminen vai olivatko vuoden 2003 vaalit outo poikkeus.

Toinen vanhemmista edustajista poikkeava piirre on nuorten edustajien naisvaltaisuus. Vuoden 1999 vaaleissa alle 35-vuotiaita valittiin 27, joista naisia oli 19. Vuoden 2003 vaaleissa trendi edelleen vahvistui: nuoria valittuja oli 23, joista naisia 18.

Erityisen kiintoisa tapaus on sdp. Sen vuoden 2003 vaaleissa valituista seitsemästä nuoresta kansanedustajasta kaikki ovat naisia. Sdp:n nykykansanedustajien nuorin mies on 47-vuotias Jouni Backman.

Onko sdp:stä tulossa "puhdas" naispuolue? Kävin läpi kaikki 230 sdp:n asettamaa vaaliehdokasta (lista löytyy osoitteesta www.sosialidemokraatit.fi). Heistä alle 35-vuotiaita on yhteensä 54, ja heistä naisia 36 ja miehiä vain 18 – eli ehdokasasettelun perusteella naisistuminen näyttäisi jatkuvan.

Sdp:n alle 35-vuotiaiden ehdokkaiden sisäinen ikä- ja sukupuolijakauma kannattaa kuitenkin noteerata. Laskelmani mukaan ehdokasasettelun naisvaltaisuus tasaantuu nuorempaan suuntaan mentäessä ja alle 25-vuotiaissa miehillä on jo niukka enemmistö (8 vastaan 7). Mutta ehdokkuudet ovat ehdokkuuksia. On jännä nähdä, millainen alle 35-vuotiaiden valittujen määrä, sukupuolijakauma ja ikähierarkia tulevat olemaan – niin sdp:n sisällä kuin koko eduskunnan mitassa.