ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

perjantaina, tammikuuta 19, 2007

TULEVAISUUDESTA
19.1.2007

Juuri nyt näyttää siltä, että tasavallan tulevaisuus on aika valmiiksi raamitettu. Hesarin eilinen (18/1) gallup kertoi, että maalisvaalien jälkeen selkeästi halutuin hallitusrunko on edelleen punamulta. Tätä mieltä on 41 % kansalaisista. Sinipuna saa vain 22 %:n ja porvarihallitus 18 %:n kannatuksen.

Saman gallupin mukaan nykyinen pääministeri Matti Vanhanen on ylivoimainen ehdokas myös seuraavan hallituksen vetäjäksi. Kannatus on 44 %, kun demarien Eero Heinäluoma (12 %) ja kokoomuksen Jyrki Katainen (9 %) keräävät kumpikin alle puolet oman puolueensa kannatusprosentista.

Pääministeri tulee kuitenkin vaalien suurimmasta puolueesta. Samainen Hesarin gallup on aivan varmasti mitannut myös puolueiden kannatusluvut, joten lähipäivinä saamme tietää, kumpi juuri nyt on niskan päällä, keskusta vai demarit.

Eilen saimme nähdä myös toisen kiinnostavan tietoiskun. TV1:n A-Talk –ohjelmassa neljä puoluesihteeriä keskusteli tulevien vaalien teemoista, ja jos tuosta keskustelusta jotain voi ennakoida, niin keskusta on rynnimässä uudelleen suurimmaksi puolueeksi. Puoluesihteeri Jarmo Korhonen tuntui ryhmästä olevan ainoa, jolla on selkeä tahto ja linja, ja myös kyky sanoa se ulos.

Saattaa olla, että myös demarit hiljaa mielessään toivovat vaalitulosta, jossa punamultapuolueet olisivat selkeästi kaksi suurinta, mutta keskusta hienokseltaan suurin puolue. Nykyhallituksen napamiehet jatkaisivat entisissä tehtävissään, mikä ilmiselvästi olisi kansan mieleen.

Jos näin käy, seuraavan presidentin nimikin alkaa hahmottua. Jos punamulta jatkaa, tulevankin ulkoministerin nimi on Erkki Tuomioja – jos demarit yhtään ymmärtävät oman tulevaisuutensa päälle. Monennäköiset gallupit ja kyselyt viime vuosilta kertovat, että Tuomiojan arvostus ulkopolitiikan osaajana kasvaa kohisten – ja sitä enemmän, mitä nuoremmista ikäluokista on kysymys.

Kun Tarja Halosen seuraaja vuonna 2012 valitaan, Erkki Tuomioja on 66-vuotias vanhempi valtiomies eli (keskimääräisen eliniän pidennyttyä) juuri sopivan ikäinen tasavallan eniten viisautta edellyttävään virkaan. Demarien sisältä on vaikea nähdä Tuomiojalle varteenotettavaa haastajaa. Todennäköiset vahvimmat vastaehdokkaat silloin ovat Matti Vanhanen ja Sauli Niinistö. Vanhasen kansa luokitteli jo viime presidentinvaaleissa mieluummin kotikenttämieheksi ja kansanedustaja Niinistön Tuomioja tulee todennäköisesti pesemään menestyksekkään viranhoitonsa luomalla arvovallalla.

Ei ihme, että kaikki poliittisella ulkokehällä jo sijaitsevat ja sinne ajautumassa olevat haaveilevat juuri nyt presidentin ulkopoliittisen vallan riisumisesta tai peräti koko viran lakkauttamisesta. Sitä se Nato teettää.

Mutta. Nyt siis näyttää tältä. Muistakaamme, miltä näytti viime vaalien alla, ja miten silloisille pääministeriehdokkaille kävi. Tulevaisuus saattaa olla oikukas juttu.