ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

keskiviikkona, tammikuuta 31, 2007

WECKROTH TUPLASI
31.1.2007

Eilen oli Stakesin Tutkimuksia-sarjan uuden toimitusneuvoston (joka samalla on YP:n toimitusneuvosto) tämän vuoden ensimmäinen kokous. Kirjattakoon tähän neuvoston kokoonpano (suluissa varajäsenet): puheenjohtaja Matti Heikkilä, jäsenet vpj. Marjatta Bardy (Marja Holmila), Marko Elovainio (Sirpa-Liisa Hovi), Mika Gissler (Hannele Hyppönen), Riitta Haverinen (Anna-Leena Välimäki), Timo Tuori (Leena Warsell); esittelijä Matti Virtanen ja sihteeri Arja Aarnio.

Päivitin kokousta varten YP:n kumulatiivisen toimintakertomuksen, joka alkaa lehden perustamisesta eli vuodesta 1998. Sen teossa paljastui pari jännää tietoa.

YP:n nettisivujen käyntilaskuri pomppaa yhtäkkiä viime syksynä: lokakuun käyntimäärä 8500 on vuoden 2004 alun jälkeen (jolloin laskuri tuli käyttöön) ylivoimainen kuukausiennätys. Koska lokakuussa ei ilmestynyt YP:n numeroa (lehden ilmestyminen nostaa aina käyntimääriä), kesti hetken ennen kuin selitys löytyi.

Se on tämä: Hesarin lokakuun kuukausiliitteessä oli Eeva-Kaarina Arosen tekemä mittava juttu Klaus Weckrothista, ja juttu oli saanut kimmokkeensa Weckrothin YP:ssä viime keväänä (2/06) ilmestyneestä artikkelista. Sitä (ja myös aiempaa Weckrothin artikkelia, YP 5/00) jutussa myös siteerattiin. Jutun lopussa taas oli viite Weckrothin artikkeleihin YP:n nettiarkistossa. Karkeasti arvioiden Hesarin Weckroth-juttu tuplasi nettikäynnit normaaliin välikuukauteen (jolloin YP ei ilmesty) verrattuna.

YP:n toimintakertomukseen kirjasin myös tietoja tästä Zeitgeist-blogisivusta, jonka aloitin tammikuun 9. päivänä vuosi sitten. Tekstejä on sivulle tullut suunnitellun mukaisesti eli keskimäärin kerran viikossa (vuoden loppuun mennessä kaikkiaan 46). Alkuvaiheessa muutamat tekstit virittivät vilkastakin keskustelua, mutta blogi-pohjan vaihtamisen jälkeen keväällä kommenttiväylää (joka on aina jutun lopussa oleva rivi: X comments, jota klikkaamalla pääsee kirjoittamaan) ei oikein enää ole löydetty. Laskuri ei myöskään enää kirjannut tämän uuden blogi-pohjan käyntejä.

Verkkolaskuri toimi kunnolla vain viime tammikuussa, ja sen lukujen valossa blogisivu oli suosittu: vuoden 2006 tammikuu tuotti siihenastisen kuukausitason käyntiennätyksen 5 800 (vuoden 2005 tammikuussa käyntejä 3 100). Jotain kertonee sekin, että kun Googleen laittaa hakusanaksi "matti virtanen", hakukone löytää
70 000 osumaa ja niistä ensimmäisenä on tämä Zeitgeist.

Stakesin blogisivuston ja laskuritoimintojen uusiminen toivottavasti toteutuvat vuoden 2007 aikana.