ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

perjantaina, helmikuuta 16, 2007

JAKOVARA
16.2.2007


Tänään valtiovarainministeriö julkisti virkamiesarvion valtiontalouden ns. jakovarasta vuoteen 2011. Pääministeri Matti Vanhanen kommentoi sitä välittömästi nettipäiväkirjassaan, ja tätä kommenttia on ilo siteerata.

Ensin Vanhanen toteaa, että virkamiestenkin logiikalla (ettei mitään tehdä nykyiseen verrattuna) jakovaraa syntyy Vanhasen ennakoimat 4-5 miljardia. Virkamiehet ehdottavat sen käytettäväksi näin: 3 miljardia valtion velan lyhentämiseen, 1 miljardi veronkevennyksiin ja 800 miljoonaa euroa menonlisäyksiin.

Noin suurta osaa jakovarasta Vanhanen ei laittaisi valtion velan lyhentämiseen, koska tärkeintä on saada valtion aktiivisin toimin talouteen lisää vauhtia. Virkamiesten linja noudattaa Vanhasen mielestä samaa kamreerimaista ajattelua, jota silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö ajoi ehdottamalla menojen leikkaamista ennen vuoden 2003 vaaleja. Punamultahallitus teki tuolloin toisin ja aloitti aktiivisen elvytyksen, jolla talous saatiin tiukkaan nousuun.

Samoin on Vanhasen mielestä tehtävä myös jatkossa:

"Pelkkä tyytyminen jo tehtyihin ratkaisuihin johtaisi talouden vähittäiseen hiipumiseen Jos yrityksen toimitusjohtaja tyytyisi siihen, mitä neljä vuotta on tehty ja vain laskettelisi tulevaisuuteen, niin pää tulisi äkkiä vetävän käteen."

Samaa peruslinjaa viestittää tänään myös SDP:n verkkosivujen kommenttikirjoitus. Siis: sekä istuva pääministeri että istuva valtiovarainministeri ovat eri peruslinjalla kuin valtiovarainministeriön johtavat virkamiehet. Punamultapuolueiden erot ovat sitten siinä, että Vanhanen käyttäisi jakovaraa enemmän veronkevennyksiin, Heinäluoma palvelujen lisäämiseen eli aktiiviseen julkiseen työllistämiseen. Kokoomusta tuntuu johtavan edelleen Sauli Niinistö ja hänen linjansa.

Vaalitaisto täsmentyy ja kiteytyy siis koko ajan, ja kansalaisten kiinnostus vaaleihin on tämän päivän Hesarin mukaan kasvussa. Siispä on hyvä aika lähteä viikon talvilomalle – palaan näille sivuille maanantaina 26. helmikuuta.