ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

maanantaina, helmikuuta 05, 2007

KANSLIAPÄÄLLIKKÖ
4.2.2007

Sosiaali- ja terveysministeriön tuore kansliapäällikkö Kari Välimäki oli Hannu Lehtilän haastateltavana TV1:n Lauantaiseurassa viime lauantaina. Täytyy sanoa, että jos alan johtavasta virkamiehestä riippuu, hyvinvointivaltion tulevaisuus näyttää harvinaisen hyvältä.

Päällimmäiseksi jäi mieleen Välimäen vahva näkemys julkisen vastuun jakamattomuudesta. Hyvinvointipolitiikkaa johtaa ja organisoi demokraattisesti kontrolloitu valtio eduskunnan johdolla, palveluiden järjestämistä ohjaa ministeriö ja niiden toteuttamisesta vastaavat (tällä hetkellä hiukan liian) hajautetusti kunnat. Samaan kokonaisuuteen kuuluvat yksityiset ja vapaaehtoiset palvelut, joiden toimintaa valtio myös kontrolloi ja rahoittaa.

Välimäkeä pelkistäen: hyvinvointivaltio ja hyvinvointiyhteiskunta ovat sisäkkäin, mutta niin että valtio eli demokraattisesti kontrolloitu julkinen sektori on selkäranka, joka pitää kokonaisuuden kasassa.

Tämä on jotain ihan muuta kuin 1990-luvulla levinnyt käsitys, jonka mukaan julkinen sektori on joukko erillisiä toimijoita, jotka kilpailevat keskenään kuin yritykset. Jos myös talouselämä osattaisiin eliitin sisällä taas hahmottaa samalla tavalla kokonaisuutena, kansantaloutena, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, oltaisiin hyvää vauhtia palaamassa umpihangesta auratulle tielle.

Samalla lailla harkittu ja kirkastettu oli Välimäen näkemys julkisen ja yksityisen vastuun suhteesta. Kun Hannu Lehtilä kysyi, pitäisikö omaishoitoa lisätä, Välimäki vastasi kyllä – mutta ainoastaan silloin, kun se perustuu kansalaisten aitoon vapaaehtoisuuteen. Silloin omaishoitoa pitää kaikin tavoin tukea, rahallisesti ja muutoin. Ylhäältä pakottaminen ei kuulu hyvinvointivaltion valtuuksiin, kansalaisilla pitää olla oikeus halutessaan saada ammattimaisesti järjestettyä hoitoa.

Välimäki ei myöskään kannata hoidon ja potilasmaksujen porrastamista elämäntapojen mukaan, vaan kaikilla tulee olla yhtäläinen oikeus terveydenhoitoon myös tulevaisuudessa. Yksilötasolla sairauksien syy-yhteydet eivät ole yksioikoisia. Sitä paitsi esimerkiksi tupakoitsijat ja alkoholia runsaasti käyttävät tulevat Välimäen mielestä maksaneeksi elämänsä aikana melkoisen määrän tupakka- ja alkoholiveroa tulevan hoitonsa katteeksi.

Haastattelusta kävi myös ilmi, että Kari Välimäki on entinen siviilipalvelusmies, joka nyt tekisi saman ratkaisun uudelleen. Lehtilän tässä yhteydessä esittämään kysymykseen, pitäisikö Suomen liittyä Natoon, tuli napakka vastaus: ei. Yhtä napakka vastaus tuli toiseen ohimennen esitettyyn kysymykseen, pitäisikö Suomeen rakentaa kuudes ydinvoimala: kyllä.

Joten: tasavallassa on ainakin yksi kansliapäällikkö, joka tietää mitä tekee ja uskaltaa ja myös osaa sanoa sen.