ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

maanantaina, helmikuuta 26, 2007

OHI SEKTORIN
26.2.2007

Viime viikon lomalla tuli luettua monenlaista. Hätkähdyttävin teksti oli pääkirjoitustoimittaja Antti Blåfieldin kolumni (21/2) Hesarissa.

Blåfield kertoo Yrjö Neuvon työryhmästä, joka jätti mietintönsä vähin äänin joulun alla. Mietintö pantiin merkille myös YP:ssä, koska siihen olivat jättäneet eriävän mielipiteensä STM:n sekä entinen että nykyinen kansliapäällikkö. Jäimme odottamaan ministeriöiden virallisia lausuntoja.

Näitä ei Blåfieldin mukaan kuitenkaan pyydetty, vaan mietinnön tilaaja, pääministerin vetämä valtion tiede- ja teknologianeuvosto aikoi tehdä työryhmän ehdotusten mukaiset ratkaisut kokouksessaan jo helmikuun 14. päivänä.

Mitä järisyttävää Neuvon ryhmä sitten ehdottaa? Sitä, että otetaan puolet sektoritutkimuslaitosten tutkimusrahoista pois ja annetaan ne neljälle ns. tilaajakonsortioille, jotka edustavat valtion tutkimustoiminnan ”omistajia” (valtioneuvostoa ja ministeriöitä) sekä ”asiakkaita” (tutkimustiedon muut käyttäjät).
Tilaajakonsortiot kilpailuttaisivat nämä rahat ja tutkimusten toteuttajien valinta olisi vapaa. Blåfieldin mukaan konsortioille ”luotaisiin oma hallintonsa, joka annettaisiin konsulttitoimistojen hoidettavaksi”.

Työryhmän esityksen toteuttaminen olisi Blåfieldin mielestä oiva osoitus kauppiasmoraalin tuomisesta julkisen palvelumoraalin alueelle: ”Valtion tutkimuslaitokset lyötäisiin polvilleen.”

Tiede- ja teknologianeuvosto ei Blåfieldin mukaan kuitenkaan uskaltanut tehdä asiassa päätöksiä vielä helmikuun 14. päivä, koska epävirallinen vastarinta ministeriöistä oli noussut niin kovaksi. Päätösten teko siirrettiin vaalien jälkeiseen aikaan, huhtikuun 10. päivään.

”Aikataulu jo kertoo, että päätökset jäävät seuraavalle hallitukselle”, ehätti vakuuttamaan Blåfieldin kolumnia eilen (HS 25/2) kommentoinut alivaltiosihteeri Vesa Vihriälä valtioneuvoston kansliasta. Tämä Vihriälän lausuma herätti lopullisesti epäluulot. Kuten Blåfield kolumnissaan jo toteaa, huhtikuun 10. päivänä maassa ei todennäköisesti istu uusi vaan edelleen Matti Vanhasen nykyinen hallitus – toimitusministeristönä.

Vaalit ovat 18/3, vaalitulos vahvistetaan 21/3 ja valtiopäivien avajaiset ovat 28/3 – minkä jälkeen vasta hallitusneuvottelut alkavat. Neljä vuotta sitten eduskuntavaalit pidettiin 16. maaliskuuta, kaksi päivää aikaisemmin kuin tulevissa vaaleissa. Silti uusi hallitus astui virkaansa vasta 17. huhtikuuta, vaikka hallitusneuvottelut sujuivat nopeasti. On äärimmäisen epätodennäköistä, että uusi hallitus olisi nyt pystyssä ennen huhtikuun 10. päivää.

Miksi siis moinen ajoitus? Neuvo-työryhmä ja sen ehdotusten kohtalo tullaan ruotimaan perusteellisesti YP:n kakkosnumerossa – ykkönen on jo painossa ja ilmestyy ensi viikon alussa.