ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

perjantaina, maaliskuuta 16, 2007

JÄNNÄKSI MENEE
16.3.2007

Pari viikkoa sitten Taloustutkimus mittasi SDP:n kannatuksen olevan putoamassa ja kokoomuksen nousussa. Pian sen jälkeen kommentoin blogissani, että näin Taloustutkimus on kaksien edellistenkin eduskuntavaalien edellä ennustanut. Itse vaaleissa SDP taas on ylittänyt ja kokoomus alittanut viimeisen Taloustutkimuksen ennen vaaleja tekemän ennusteen. Sanoin, että vasta jos kolme vielä tulossa olevaa mittausta näyttävät samaa suuntaa, sillä alkaa jo olla ennustearvoa itse vaalien suhteen.

Nyt kaksi viimeistä mittausta (Research Internationalin ja TNS-Gallupin) ovat tulleet ja suunta näyttää olevan sama: kolme suurinta puoluetta ovat kutakuinkin yhden prosenttiyksikön sisällä. Ennakkotietojen mukaan Taloustutkimuksen viimeinen mittaus piti julkistaa TV1:n eilisillan suuren vaalikeskustelun yhteydessä. Jostain syystä ei julkistettu.

Joka tapauksessa. Sanoo Taloustutkimuksen viimeinen mittaus mitä tahansa, sillä ei pahemmin enää ole merkitystä. Vaaleissa voi todella tapahtua mitä tahansa. Näin lähellä H-hetkeä kolmen suurimman järjestystä on turha yrittää ennustaa, samoin sitä, onnistuuko jokin pikkupuolue tekemään rakettinousun.

Tärkeintä ehkä onkin tässä ja nyt se, että jännäksi menee. Se antaa potkua vaaleihin ja demokratian merkitykseen yleensä. Meidän äänemme ratkaisevat.