ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

torstaina, maaliskuuta 22, 2007

VALITUT
21.3.2007

Tilastokeskuksen julkaisemat (www.stat.fi) ennakkotiedot käytyjen eduskuntavaalien ehdokkaista ja valituista sisältävät jänniä tietoja. Nostan esiin vain yhden vertailun.

Kaikkien äänioikeutettujen vuositulojen keskiarvo oli pyöreästi 21 000 euroa. Kaikkien edustajaehdokkaiksi asetettujen keskimääräinen vuositulo oli tähän nähden lähes kaksinkertainen eli 38 000 euroa – mutta valituksi tulleiden keskiarvo oli huimat 93 000 euroa. Siis kaikkien puolueiden valittujen kansanedustajien vuositulon keskiarvo.

Köyhimmät ehdokkaat tilaston mukaan oli vihreillä, keskiarvo 29 000 euroa. Varakkaimmat ehdokkaat löytyivät kokoomuksesta, keskiarvo 70 000 euroa. Mutta: kokoomuksen ehdokkaatkin ovat siis keskimäärin taviksia kaikkien puolueiden valittujen keskiarvoon verrattuna.

Kaikkien muiden vaalipiirien valittujen keskitulot jäävät alle 100 000 euron, mutta Uusimaa on ylhäisessä yksinäisyydessään: vaalipiirin valittujen vuositulon keskiarvo oli 152 000 euroa. Ehkä ei ollut sattumaa, että Timo Soini keräsi juuri tästä vaalipiiristä lähes 20 000 ääntä. Ja kertooko perussuomalaisten mediassa nauttima ambivalentti suosio sellaisesta alitajuisesta ja hiukan pelonsekaisesta ymmärryksestä, joka näkee mitkä ovat saman kolikon kaksi eri puolta?

Tilastokeskuksen tilastossa vertaillaan myös ääänioikeutettujen, ehdokkaiden ja valittujen tulohaitarin kehitystä vuoden 1995 eduskuntavaaleista lähtien. Haitari näyttää koko ajan leventyneen – erityisesti tällä vuosituhannella, ja erityisesti näissä vaaleissa.

Ehkä ei olekaan ihme, että keskimäärin 93 000 euron vuosituloilla kysymykset sosiaaliturvan vähimmäisetuuksien tasosta, sovitelluista päivärahoista ja toimeentulotuen etuoikeutetuiksi laskettavista osuuksista ovat alkaneet vaikuttaa hivenen kaukaisilta?

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

KURSSIN REIVAAMINEN?
22.3.2007

Vasemmistopuolueiden politiikkaan pesiytyneen sanonnan "kurssin reivaamisesta" pari piirua vasemmalle tulkinta voitaneen nyt vihdoin avata.

Vanha merenkulun mittayksikkö piiru on 11.25 astetta. Kurssin muutos pari piirua vasemmalle merkitsisi siis 22.5 astetta vasempaan. Esimerkiksi pohjoista kohti mentäessä tarkoittaisi sitä, että vaihdetaan luoteen ja pohjoisen puolivälissä olevalla kurssille, mikä on selvästi näkyvä suunnanmuutos laivalle.

Reivauksella ei kuitenkaan tarkoiteta kurssin muutosta. Reivaus tarkoittaa sitä, että pienennetään purjepinta-alaa, jotta alusta eteenpäin kuljettava teho vähenee. Moottorivoimalla kulkijalla reivaus vastaa pienemmällä kaasulla ajamista. Reivaus on järkevää ja pakkokin tehdä jos on kova tuuli ja iso aallokko jotta ei menetetä aluksen hallintaa ja/tai rikota paikkoja. Politiikan tuulissa ja aallokoissa tämä kulunut sanonta voidaan tulkita näin. Kun ajetaan täysin oikeistopolitiikan purjein vasemmistopuoluelaivaa ja tuuli ja oikeistoaallokko alkaa keikuttaa liikaa, pitää tehdä jotain. Kokenut kapteeni tietysti reivaa, eli pienentää tuota purjealaa. Mutta reivaus siis pienentää purjealaa, jotta alkuperäinen kurssi voidaan säilyttää ja tilanne pitää hallinnassa.

Jos kapteeni tilanteen käydessä hankalaksi sanoisi reivaavansa kurssia, siinä olisi sanojen ja tekojen ristiriita, mahdollisesti harkittu hämäys. Tällöin alkaisivat ainakin jotkut miehistön jäsenet ja ehkä matkustajatkin epäillä miehen hommia. Näin näyttää olevan politiikassakin.

Jouko

22 maaliskuuta, 2007 12:01  

Lähetä kommentti

<< Home