ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

keskiviikkona, huhtikuuta 04, 2007

PORVARIHALLITUS
4.4.2007

Matti Vanhanen ilmoitti tänään odotetusti klo 11.00, että hallitusta ryhdytään rakentamaan keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n varaan.

Luin äsken tarkasti suurimman puolueen eli keskustan kaksi päivää sitten antamat omat vastaukset Matti Vanhasen tunnustelukysymyksiin, sillä niistä näkyvät suuntaviivat tulevalle hallitusohjelmalle. Pelkistäen ne ovat seuraavat:

Tärkeintä on työllisyyden ja tuottavuuden jatkuva nostaminen, jotta talous kasvaisi ja jaettavaa syntyisi tavoitellut 4–5 miljardia. Hallituskauden alussa ei tarvita uusia tuloveronkevennyksiä, vaan vaalikauden alussa pitää lisätä tulonsiirtoja ja panostaa palveluihin.

Näihin menoihin keskusta laittaisi 1,5 miljardia. Niistä 350 miljoonaa menisi tulonsiirtoihin ja hyvinvointipalveluihin 500 miljoonaa. Loput 650 miljoonaa menisivät (ilman lukuarvioita) julkisten palkkojen kohentamiseen, maatalouden kehittämisrahaston ja metsätalouden tarpeisiin, koulutukseen, julkiseen tutkimuspanostukseen, kehitysyhteistyörahoihin ja liikenneinfrastruktuuriin.

Tämän lisäksi keskusta varaisi verotuksen täsmätoimiin miljardi euroa. Täsmätoimia olisivat ruuan arvonlisäveron alentaminen 5 prosenttiyksilöllä, perintö- ja lahjaveron lieventäminen, yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdosten helpottaminen ja eläkeläisten verotuksen korjaaminen.

Ansiotuloverotuksen kevennystarve ja -mahdollisuus (pl. inflaatiotarkistukset) arvioidaan keskustan mielestä hallituskauden aikana erikseen.

Siis: tulonsiirtoihin ja palveluihin 1,5 miljardia, verotuksen täsmätoimiin 1 miljardi, yhteensä 2,5 miljardia. Mutta: eikös tämän potin rakenne ja kokonaismäärä muistuta kovasti demarien vaalinalusohjelmaa? Tuleeko porvarihallitus nyt tekemään saman demareille kuin punamulta teki viimeksi kokoomukselle – eli toteuttaa oppositioon jätetyn pääpuolueen ohjelman?