ZEITGEIST

Päätoimittajan blogisivu

torstaina, huhtikuuta 12, 2007

YHTEISKUNTABLOGIIKKA
12.4.2007

Ensi viikolla, kun jo tiedetään millainen uusi hallitus maalle nimitetään, starttaa YP:n siipien suojissa ja tämän Zeitgeistin rinnalla uusi blogi. Sen kantajoukkona on ryhmä nuoria tutkijoita ja blogin nimi on YHTEISKUNTABLOGIIKKA.

Ryhmää vetää ja organisoi Stakesin alkoholi- ja huumetutkimusyksikön tuore erikoistutkija Tuukka Tammi, joka väittelee vajaan kuukauden kuluttua eli 4. toukokuuta. Kantajoukon muita jäseniä ovat ainakin Suvi Ervamaa, Heini Kainulainen, Antti Maunu, Pasi Moisio, Aleksi Neuvonen ja Johan Sandelin, jotka Tuukka esittelee myöhemmin tarkemmin. Aiheiden ideointi on vapaata, mutta ala on väljästi yhteiskuntatutkimus ja -politiikka.

YHTEISKUNTABLOGIIKKA toimii siten, että kahden viikon välein yksi kantajoukon tutkijoista kirjoittaa ärsykejutun, jonka tehtävä on virittää keskustelu. Keskustelu on tietysti kaikille avointa, mutta erityisesti nuoren polven esiinmarssia tässä toivotaan. Kantajoukko pitää huolta keskustelun käynnistymisestä ja etenemisestä.

Ensimmäisen avauksen kirjoittaa Tuukka Tammi. Teema on vielä suuri salaisuus, mutta paljastan sen tässä omassa blogissani ensi viikolla, päivää ennen H-hetkeä.

Uuteen blogiin pääsee YP:n nettisivun kautta. Blogissa on uusi graafinen pohja, johon myös Zeitgeist siirtyy heti kun se teknisesti onnistuu. Uudessa blogipohjassa juttujen kommentointi on yritetty tehdä mahdollisimman helpoksi ja blogissa ilmestyvät jutut voi etukäteen tilata omaan sähköpostiinsa.

Miksi moinen ”nuorisoblogi”? Valtaosa suurista ikäluokista jää eläkkeelle lähimmän viiden vuoden kuluessa ja on syytä valmistautua mentaaliseen sukupolvenvaihdokseen koko yhteiskunnan mitassa. YP haluaa kantaa tässä suhteessa oman kortensa kekoon.

Ei YP lehtenä ole tähänkään saakka nuoria sorsinut, päinvastoin. YP:n pyrkimyksenä on koko sen historian ajan ollut kaivaa nuoria lahjakkuuksia palstoilleen sitä mukaa kuin heitä on näköpiiriin ilmaantunut. Mutta YP:n lisäksi on hyvä avata sähköinen foorumi, jota nuoret ja nuorenpuoleiset tutkijat itse suvereenisti toimittavat, omin voimin ja omalla äänellään.